Kuulas

2012

Description

In EnglishSuomeksi

Kuulas (Serene) is a ten-minute long solo piece for cello. Written for composers’ own instrument in 2012, Kuulas provides the performer with instrumentally rewarding and idiomatic cello texture. Rich use of natural harmonics and various distortion-producing bow techniques are characteristic of Virtaperko’s fourth solo cello composition.


Instrumentation

for violoncello solo

2012

Kuulas (2012) on Virtaperkon neljäs teos sooosellolle. Säveltäjä kertoo kappaleesta seuraavaa:

“Omalle soittimelleen kirjoittaminen on kaksiteräinen miekka. Yhtäältä soittimen teknisten ja ilmaisullisten keinovarojen omakohtainen ymmärtäminen toimii takeena tekeillä olevan sävellyksen soittimellisesta luontevuudesta. Toisaalta uhkakuvana on, että tulee säveltäneeksi teknisessä mielessä liian ”varman päälle” olevaa turvallisuushakuista ja sovinnaista tekstuuria. Alkaessani työstää soolosellokappaletta Eeva Rysälle pyrin pitämään kiinni sellonsoittotaustani tarjoamista myönteisistä mahdollisuuksista mutta välttämään omalle soittimelle säveltämisen sudenkuopat.

Sinänsä ajatus soolosellokappaleesta ei ollut minulle vieras. Kuulas on neljäs soolosellosävellykseni, mutta ensimmäinen, jota en ole säveltänyt itselleni. Aiemmat teokset – Kanto (2000), Metsä ja uni (2004) ja Hetki (2009) – tarjosivat instrumentaalisesti tutut ja turvalliset raamit laajentaa sävelkieltäni väriajatelun ja tasavireisyydestä poikkeavan intervalliajattelun suuntaan, jota kohden musiikillinen mielenkiintoni alkoi vuosituhannen vaihteen jälkeen suuntautua. Kuulaassa luonnollisten huiluäänten ja sitä kautta luonnonpuhtaan intervalliverkoston läsnäolo sekä erilaisten hälyyn suuntautuvien jousitekniikoiden käyttö syventää aiempien soolokappaleitteni tematiikkaa, mutta samanaikaisesti teoksen sävelkieli hakeutuu tietoisesti kohti aiemmista sellosävellyksistäni puuttuvaa ekspressiivisyyttä ja virtuoosisuutta. Ilmaisullisten keinovarojen laajentaminen oli Kuulasta säveltäessäni tietoinen valinta, joka helpotti teoksen kokonaismuodon ja musiikillisen tarinankerronnan draaman kaaren hahmottamista. Samalla pidin huolen siitä, että teoksesta tuli teknisesti riittävän haastava tarjoamaan ammatisellistille motivaatiota sen harjoitteluun. Kuulas ei sellokirjallisuuden joukossa ole teknisesti toki mitenkään erityisen haastava, mutta ylittää yhtä kaikki tekijänsä oman taitotason – seikka, jota pidän yksinomaan myönteisenä.” (O.V. 10/2012)


Instrumentation

for violoncello solo

2012